Spremeni odpadno hrano v gnojilo | Blog Bokashi Organko | Skaza

Si že slišal, da je odpadna hrana lahko super poživilo za rastline?

Kompostiranje je preprost in učinkovit način okolju prijaznejšega življenja, saj nam pomaga ponovno uporabiti kuhinjske in vrtne odpadke. Kompostiranje pomaga zmanjšati količino odpadkov, ki se odlagajo na odlagališčih, kar je veliko breme za okolje, če jih ne ločujemo in recikliramo. Tudi, če nimaš vrta, lahko izkoristiš vse prednosti kompostiranja, saj ga lahko izvajaš tudi na kuhinjskem pultu.

Odpadke lahko ponovno uporabimo in prispevamo k čistejšemu okolju

Tudi, če misliš, da je tvoj vpliv na okolje premajhen, da bi kaj spremenil, ne skrbi. Kompostiranje bioloških odpadkov v tvojem domu je eden od načinov za zmanjšanje količine odpadkov in emisij toplogrednih plinov. Potrebuješ le Bokashi Organko kompostnik.

Bokashi kompostiranje je eden izmed najbolj priljubljenih načinov kompostiranja. Njegova glavna značilnost je uporaba učinkovitih mikroorganizmov, ki pospešijo proces fermentacije. Prvi del kompostiranja bokashi običajno poteka v zaprtih prostorih, saj se uporablja za kompostiranje kuhinjskih ostankov in podobnih bioloških odpadkov. Zbiraš jih v Bokashi Organku kompostniku, kjer traja le dva tedna, da se proces fermentacije zaključi. Medtem lahko zbiraš tudi bokashi tekočino, ki nastane kot stranski produkt in jo lahko uporabiš za gnojenje rastlin in čiščenje odtokov..

Spremeni odpadno hrano v super poživilo za rastline s kompostnikom Bokashi Organko Essential. Tvoj le lahko že samo za 53,99 €. Začni že danes!

Kompostiraš lahko tudi, če nimaš vrta

Bokashi kompostiranje je uporabniku prijazna metoda ločevanja, zbiranja in predelave bioloških odpadkov v izdelek, ki se lahko uporablja za izboljšanje fizikalnih in kemičnih lastnosti tal.

Tradicionalno kompostiranje bioloških odpadkov do zrelega komposta s tradicionalnimi metodami traja od tri do šest mesecev. Pri bokashi kompostiranju pa je to mogoče doseči že v dveh do treh mesecih, saj učinkoviti mikroorganizmi delujejo kot pospeševalci procesa.

Kompostnik, ki odpadke spremeni v nov vir

Predstavljamo ti poseben kuhinjski kompostnik, ki ti bo pomagal pri recikliranju kuhinjskih odpadkov. Imenuje se Bokashi Organko in ni le enostaven za uporabo - nahaja se lahko kar na tvojem pultu! Z njegovo uporabo boš naredil pomemben korak k okolju prijaznejšemu načinu življenja.

Bokashi Organko je eleganten način ločevanja bioloških odpadkov brez smradu, muh in gnitja. Biološke odpadke zmanjša za kar četrtino in ker je izdelan iz odpadne plastike pripomoremo k razbremenitvi okolja.

Spremeni odpadno hrano v super poživilo za rastline s kompostnikom Bokashi Organko Essential. Tvoj le lahko že samo za 53,99 €. Začni že danes!

Zavira rast škodljivih patogenov

Biološki odpadki v Bokashi Organko kompostnikih ne gnijejo, zato jih lahko v kuhinji hraniš tudi dlje časa. S tem prihraniš čas pri gospodinjskih opravilih, saj nam bioloških odpadkov ni treba vsak dan odvažati v zunanji zabojnik za biološke odpadke.

Fermentiraš lahko: večino bioloških odpadkov, ki nastajajo v gospodinjstvih: ostanke hrane, olupke, sir, mlečne izdelke, meso, manjše kosti, kavno usedlino, ovenele cvetlice, čajne vrečke, manjše količine papirnatih robčkov ...

Ne smeš dodajati tekočin, kot so kis, sok, mleko, olje, voda, iztrebkov, velikih kosti in pepela.

Kompostiranje v kompostniku Bokashi Organko je povsem preprosto:

  1. Biološke odpadke zbiraš v kompostniku Bokashi Organko, ki je na voljo na bokashiorganko.si
  2. Med polnjenjem dodajaš zadostne količine efektivnih mikroorganizmov v obliki posipa.
  3. Pri polnjenju paziš, da odpadke narežeš na čim manjše kose, preden jih vržeš v kompostnik
  4. Ko je Bokashi Organko poln, ga neprodušno zapri za vsaj 14 dni.
  5. Med polnjenjem in fermentacijo nastaja sekundarni produkt, bokashi tekočina, ki jo moraš redno odlivati. Uporabiš jo lahko za zatiranje plevela in čiščenje odtokov, razredčeno pa za gnojenje sobnih in vrtnih rastlin.

Ko je fermentacija končana, kar prepoznaš po specifičnem sladko-kislem vonju, se mora postopek kompostiranja nadaljevati. V tej zadnji fazi se bo tvoj kompost razgradil.

Fermentirane organske snovi, ki nastanejo v kompostniku Bokashi Organko, lahko zakopljemo na vrtu ali dodamo na kompostni kup. Če to ni mogoče, lahko tekočino, ki nastane pri razgradnji organskih snovi, uporabimo za različne namene. Uporabna je kot gnojilo za sobne rastline ali za vzdrževanje čistoče odtokov, razkuževanjem greznic in zatiranje plevela.

Nerazredčena tekočina: za odtoke in razkuževanje greznice ter za zatiranje plevela.

Razredčena tekočina: odlično gnojilo za zalivanje sobnih in vrtnih rastlin. Razredčimo jo z vodo v razmerju 1:200 (1 dl tekočine na 20 l vode).

Spremeni odpadno hrano v super poživilo za rastline s kompostnikom Bokashi Organko Essential. Tvoj le lahko že samo za 53,99 €. Začni že danes!

 

Nazaj na spletni dnevnik