Pridelaj gnojilo in uničevalec plevela | Blog Bokashi Organko | Skaza

Ali veš, da lahko sami pridelamo gnojilo in uničevalec plevela?

Kompostiranje je odličen način, da v svoj življenjski slog uvedemo trajnostni vidik življenja. S kompostiranjem lahko ponovno uporabimo kuhinjske in vrtne odpadke, predvsem pa zmanjšamo količino teh odpadkov kar za četrtino.

Poleg očitnih pozitivnih učinkov kompostiranja ta način ravnanja z biološkimi odpadki omogoča, da po kompostiranju pridobimo sekundarne produkte, ki jih lahko uporabljamo v svojem gospodinjstvu.

Uporaba bokashi tekočine za zalivanje rastlin

Dragoceni sekundarni produkt kompostiranja bokashi vključujejo bazo za kompostiranje in bokashi tekočino, ki nastane pri razgradnji organskih snovi. Te snovi nastanejo, ko je proces fermentacije v kompostniku končan.

Bazo za kompostiranje lahko zakopljemo na vrtu, odvržemo v zunanji zabojnik za biološke odpadke ali jo odvržemo na običajni kompostni kup. S tem se krog bioloških odpadkov zapre in biološki odpadki postanejo nov vir. Tekočino, ki se zbira pod cedilom v spodnjem delu kompostnika, je treba redno odvajati. Uporabimo jo lahko za zatiranje plevela in čiščenje odtokov, razredčena pa je odlična za gnojenje sobnih rastlin.

Za zalivanje sobnih in vrtnih rastlin tekoče gnojilo razredčimo v razmerju 1:200, tj. en deciliter tekočine na 20 litrov vode ali pet mililitrov na liter vode.

Pravilno ravnanje z biološkimi odpadki se začne doma, na našem kuhinjskem pultu. Kupi svoj kompostnik že danes.

Domače gnojilo obogateno s hranilnimi snovmi

Naučimo se, kako lahko sami izdelamo super učinkovito gnojilo in postanemo bolj trajnostno naravnani. Bokashi je metoda kompostiranja, pri kateri nastane bogata snov s hranili, ki se uporablja kot gnojilo za rastline. To gnojilo vsebuje aerobne in anaerobne bakterije, različne encime, naravne antibiotike in antioksidante. Paziti je treba, da ga ne zlijemo na liste in da ga ustrezno razredčimo – nerazredčena bokashi tekočina se lahko uporablja za zatiranje plevela.

Količina bokashi tekočine, ki nastane pri kompostiranju, je odvisna od vrste bioloških odpadkov, ki jih odlagamo v kompostnik bokashi. Iz suhih odpadkov bo nastalo manj tekočine, medtem ko bo iz sadnih in podobnih odpadkov nastalo več tekočine.

Ravnanje z odpadki v gospodinjstvih

Bokashi kompostiranje je vse bolj priljubljeno za uporabo v gospodinjstvih, saj je primerno tudi za tiste, ki nimajo vrta. Temelji na uporabi učinkovitih mikroorganizmov, ki jih med polnjenjem dodamo v zabojnik kot posipno sredstvo ali tekočino.

Fermentiramo lahko: večino bioloških odpadkov, ki nastajajo v gospodinjstvih: ostanke hrane, olupke, sir, mlečne izdelke, meso, manjše kosti, kavno usedlino, ovenele cvetlice, čajne vrečke, manjše količine papirnatih robčkov ...

Ne smemo dodajati tekočin, kot so kis, sok, mleko, olje, voda, iztrebkov, velikih kosti in pepela. 

Ko biološki odpadki postanejo nov vir

Če bioloških odpadkov ne odlagamo pravilno, so lahko eden največjih sovražnikov okolja. Predstavljajo 34 % vseh odpadkov in povzročajo emisije toplogrednih plinov na odlagališčih.

Pravilno ravnanje z biološkimi odpadki se začne doma, na našem kuhinjskem pultu. Kupi svoj kompostnik že danes.

 

 

Nazaj na spletni dnevnik